Biking Brains: “I am an awesome cyclist”

Biking Brains: “I am an awesome cyclist”

Begin 2018 ben ik gestart met mijn eerste cycling challenge: mijn racefiets na iedere wielerrit een poetsbeurt geven. Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder en is het de hoogste tijd voor een update. Hoe staat het met mijn eerste cycling challenge? Mag ik mijzelf een “awesome cyclist” noemen of niet?

Fietsonderhoud en ik zijn niet echt hele goede vrienden. Niet heel vreemd, want schoonmaken is nu eenmaal niet mijn favoriete hobby. Toch weet ik dat het ontzettend belangrijk is om mijn racefiets regelmatig een goede poetsbeurt te geven zodat hij in topconditie blijft. Om het jaar 2018 goed te starten, leek het mij een uitstekend moment mijn eerste cycling challenge op het gebied van fietsonderhoud aan te gaan.

Deze eerste cycling challenge heb ik opgeknipt in verschillende kleine gewoonten naar het idee van de ‘tiny habbit’ methode van B.J. Fogg. Op deze manier moet het aanleren van een nieuwe gewoonte minder moeite kosten. Mijn eerste mini gewoonte stond in het teken van het afspoelen van mijn racefiets. Ik triggerde mijzelf door na iedere wielerrit direct door te fietsen naar de schuur waar de tuinslang klaarlag om mijn racefiets af te spoelen. Telkens wanneer ik de mini gewoonte had uitgevoerd, vierde ik een feestje door mijzelf een ‘awesome cyclist’ te noemen. Wat zijn mijn ervaringen met de tiny habbit methode tot nu toe? Mag ik mijzelf een awesome cyclist noemen?

I am an awesome cyclist! Zeker weten! Ik had het van tevoren niet verwacht, maar met de tiny habbit methode wordt het bijna leuk om mijn racefiets regelmatig een poetsbeurt te geven. Het voelt veel beter om stap voor stap een bepaalde gewoonte aan te leren, dan alles in één keer op een grote stapel te gooien. Zelfs met de kou en natte momenten van de afgelopen maanden stond ik meestal driftig mijn racefiets te boenen. Al zal ik eerlijk bekennen dat ik het ook een of twee keer heb nagelaten. En dat was na een hele zware wielertocht waar ik de warme douche verkoos boven het schoonmaken van mijn fiets. Soms moet je prioriteiten stellen hé ;).

Onder het mom van ‘je kan het maar beter in een keer goed doen’, is mijn volgende stap om na het afspoelen ook meteen de ketting en andere bewegende onderdelen schoon te maken. Dit voorkomt dat mijn fiets begint te piepen en kraken en ik alsnog een keer moet poetsen. Op naar de volgende mini stap dus!

En hoe zorg jij er voor dat je je racefiets goed onderhoudt?

Groetjes,
RosalieGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *